Čo je to vírus a ako sa objavil nový typ koronavírusu SARS-CoV2?

Vírus je malá parazitická častica, ktorá sa sama nedokáže reprodukovať. Na reprodukciu vyžaduje spoluúčasť nejakej vhodnej hostiteľskej bunky, ktorou môžu byť aj baktérie, aj bunky rastlín a živočíchov.

Čo je to vírus a ako sa objavil nový typ koronavírusu SARS-CoV2?

Mgr.Filip Uhrin

Vírus je malá parazitická častica, ktorá sa sama nedokáže reprodukovať. Na reprodukciu vyžaduje spoluúčasť nejakej vhodnej hostiteľskej bunky, ktorou môžu byť aj baktérie, aj bunky rastlín a živočíchov.

V momente, keď sa vírusu podarí infikovať hostiteľskú bunku, môže nasmerovať bunkové mechanizmy na produkciu ďalších vírusov. Celá infekčná vírusová častica, ktorú nazývame virión, pozostáva iba z nukleovej kyseliny (buď DNA alebo RNA) a proteínového obalu.

Súčasťou tohto proteínového obalu sú proteíny, ktoré majú schopnosť viazať sa na povrchové receptory hostiteľských buniek. Je však dôležité poznamenať, že rôzne typy vírusov a rovnako aj rôzne typy hostiteľských buniek, majú na svojom povrchu rôzne zloženie proteínov. A práve toto je dôvodom, prečo niektoré vírusy infikujú len bunky netopierov, zatiaľ čo iné vírusy infikujú bunky baktérií.

Niekedy však môže dôjsť k takej mutácii v nukleovej kyseline vírusu, ktorá zmení zloženie proteínov na povrchu tak, že vírus je následne schopný infikovať aj iný typ hostiteľskej bunky, ako bol schopný doposiaľ. Práve k tomuto došlo pravdepodobne v koronavíruse SARS-CoVZXC21, ktorý pôvodne infikoval netopiere.

Z genomickej analýzy nového typu vírusu, ktorý bol izolovaný od pacienta po návšteve mesta Wuhan v Číne totiž vyplynulo, že zloženie nukleovej kyseliny tohto vírusu je na 89 % zhodné s už spomínaným vírusom netopierov SARS-CoVZXC21, pričom s ľudským koronavírusom SARS-CoV to bolo na 82 %. Z tohto dôvodu bol tento nový vírus nazvaný ako SARS-CoV-2.

Názov koronavírus pochádza z latinského slova coronam, čo znamená koruna a je to z toho dôvodu, že pod elektrónovým mikroskopom pripomína tvarom práve slnečnú korunu. Zistilo sa, že jeho jednovláknový RNA genóm obsahuje 29891 nukleotidov, ktoré kódujú 9860 aminokyselín.

Vírus SARS-CoV-2 sa prenáša z človeka na človeka buď priamym kontaktom alebo kvapôčkami pri rozprávaní alebo vykašliavaní. Odhaduje sa, že inkubačná doba infekcie je v trvaní 2 – 14 dní, čo je dôvodom rýchleho šírenia vírusu najmä od asymptomatických ľudí.

Tento vírus spôsobuje ochorenie COVID-19, ktoré má vo väčšine prípadov miernu, niekedy dokonca bezpríznakovú formu. Pri miernej forme sú príznaky podobné chrípkovému ochoreniu, ako je horúčka, kašeľ, či lapanie po dychu.

V niektorých prípadoch však môže spôsobiť aj vážne zdravotné problémy, ako je napríklad zápal pľúc. Je to najmä u starších ľudí a ľudí, ktorí trpia nejakým chronickým ochorením, ako je ochorenie srdca, ochorenie pľúc alebo diabetes.

Liečba ochorenia COVID-19 je v súčasnosti len symptomatická a práve preto je veľmi dôležitá prevencia, ktorá zahŕňa dôkladnú hygienu, vyhýbanie sa frekventovaným miestam a dostatočné posilnenie imunity, ktorá zohráva pri boji s vírusom kľúčovú úlohu.

Zdroje
Lai, C. C., Shih, T. P., Ko, W. C., Tang, H. J., & Hsueh, P. R. (2020). Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) and
corona virus disease-2019 (COVID-19): the epidemic and the challenges. International journal of antimicrobial agents, 105924.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21523/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554776/